top of page

”Viața sub asediu”

Dragii mei,

„Începutul primăverii coincidea cu începutul unui haos ce se revarsă peste meleagurile țării”. Așa își începe Lucian Blaga romanul autobiografic  „Luntrea lui Caron”. Era aprilie 1944 când lumea se îndrepta spre sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial... Câtă asemănare; tot început de primăvară și tot cu haos, dar  la începutul altui război mondial, cel cu molima. De ce? Pentru că acest  ,,tsunami virotic” a devenit viral, precum știrile portate prin inteligenta artificială. Cu viteza fulgerului a pătruns în toate ungherele vieții de pe pământ, șocând lumea, sănătatea ei, medicina, economia și ordinea socio-financiară pe planetă. Lumea toată, acum, la-nceput de primăvară, este diferită față de cea care era, cu câteva săptămâni în urmă, la sfârșitul iernii.  Cum ne-a influențat viața știm, vedem și simțim la tot pasul. Ceea ce nu știm, nu știe încă  nimeni: când va capitula virusul?;  în ce condiții și care este costul?;  cine va plăti cheltuielile de război?

În prima linie a frontului lupta este eroică. Toți cei aflați pe baricadele luptelor merită să fie denumiți EROI. Fără ei războiul ar fi pierdut. De aceia îi implor ,,să se-ngrijească pentru a îngriji și de alții”. Dar trebuie să-i îngrijim și noi. Să învățam, deci, din experiența celor care au început  războiul înaintea noastră.

Vârsta m-a trimis în „spatele frontului”. Aici nu sunt eroi. Aici este lumea cuprinsă deja de nostalgia normalului. O lume care speră, care visează, care dorește să fie solidară și chiar este solidară. Solidaritatea este un munte. Toți cei din jurul meu sunt pregătiți să-l urce. Lumea din spatele frontului caută refugii. Iată unul: mesajul din celebrul roman al lui Gabriel Garcia Marquez, „Dragostea în vremea holerei”.  Gabo ne semnalează că, în vremuri grele - holera era și ea necruțătoare - în om exista o forță dominantă care este iubirea, ca formă a dragostei de viață. Ea dăinuie în noi „toată viața”.[ sunt ultimele două cuvinte ale romanului]. Să ne îmbogățim reamintindu-ne această bijuterie a patrimoniului cultural. Prin strălucirea ei ni se arată  capătul tunelului. Noi trebuie să luminăm drumul spre el. Încerc să ajut la luminarea lui, sfătuind „cum să trăim”, astfel ca stilul de viață să ne fortifice fizic și psihic. Domeniul este foarte important și noi îl promovăm de o viață! Dar viața de acum este altfel. Este un ANTI-STIL  DE VIAȚĂ.

„Anti-stilul” este rezultatul izolării sociale, al distanțării sociale, al aglomerării familiale, al stresului care la rândul lui are multiple cauze: grija pentru cei dragi, aflați aproape sau departe, frica unei eventuale carantinări, nesiguranța profesională, financiară, economică și chiar temerile legate de spectrul sărăciei. În acest timp,  „Sabia lui Damocles”, infectarea, stă mereu deasupra noastră. Toate acestea  au năvălit peste noi precum lava unui vulcan. A trebuit să le acceptăm de la o zi la alta, ceea ce nu înseamnă că știm și putem să ne adaptăm.

Consecințele „anti-stilului”, în lumea din ,,spatele frontului”  sunt  deja semnalate de către medici și psihologi, la fel ca predicția agravării lor. Este vorba despre: modificarea alimentației, inactivitatea fizică, perturbarea  somnului, a bioritmurilor, oscilațiile tensiunii  arteriale și ale glicemiei, creșterea în greutate, dereglarea tranzitului intestinal, neadaptarea  la singurătate,  izolarea impusă sau  cea auto-adoptată, obsesiva igienă protectoare.

Și... au trecut doar două săptămâni. Ce facem  în restul primăverii? sau poate chiar a verii? Lunga experiență profesională îmi spune că pot fi util, de aici din ,,spatele frontului”. Doresc  să sfătuiesc, pentru că asta fac de o viată, dar repet, ACUM VIAȚA ESTE ALTFEL. Ne vom adapta noii vieți. Vom modifica ceea ce se poate și vom coabita cu restul. Nu putem modifica vârsta, dar îl modificăm pe vârstnic. Vieții „Anti-stil” care fragilizează corpul îi opunem STILUL OPTIMIZAT CARE NE FORTIFICĂ ORGANISMULUI, FIZIC ȘI PSIHIC.

#FORTIFICAREA ORGANISMULUI ÎNSEAMNĂ: FUNCȚIONAREA NORMALĂ A TUTUROR ORGANELOR ȘI SISTEMELOR , CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE APĂRARE ANTIINFECȚIOASĂ, MENȚINEREA  UNUI NIVEL  ADECVAT  DE  ACTIVITATE INTELECTUALĂ , CREATIVITATE, PRODUCTIVITATE, UN BUN  ANTRENAMENT FIZIC, ECHILIBRU PSIHIC  ȘI  SUFLETESC , CARE PERMIT  LUPTA  CU STRESUL.

# O PERSOANĂ FORTIFICATĂ  ȘTIE SĂ SE BUCURE DE VIAȚĂ,TOATĂ  VIAȚA.

 

SFATURI UTILE PENTRU NOUA NOASTRĂ VIAȚĂ

Metodele de fortificare a organismului, adaptate perioadei pe care o trăim sunt: siguranța alimentară, un model sănătos de alimentație, mișcare moderată dar zilnică, somn odihnitor, adaptarea la singurătate sau la aglomerarea familială, evitarea fumatului sub orice formă, reconsiderarea mesajelor din media, păstrarea gândirii pozitive, a echilibrului psihic și sufletesc prin întoarcerea la credință și aderența la măsurile de protecție. Toate acestea ne ajută și în lupta cu stresul.

 

A. SIGURANȚA ALIMENTARĂ 

În circumstanțele actuale,  siguranța alimentară are o importanță de prim ordin, deoarece face parte din măsurile de prevenire a infectării virotice. Ele se referă la cumpărarea alimentelor, la transportul și manipularea lor în casă și, evident, la pregătirea mesei, pe fondul siguranței alimentului sub toate aspectele.

# Cumpărarea alimentelor trebuie să respecte STRICT normele de protecție:

  1.  Spălarea mâinilor în condiții standard sau igienizarea lor înainte de a intra în magazin.

  2.  Igienizarea barelor de la cărucioare sau coșuri ; se pot folosi soluțiile aflate la intrarea în magazin.

  3.  Păstrarea distanței de 2 m față de alți cumpărători sau vânzători; masca este foarte utilă.

  4.  Folosirea mănușilor și a șervețelelor de unică folosință în manipularea alimentelor sau a pachetelor. Selectați alimentele perisabile și neperisabile, apoi le aranjați în pungi separate, încă de la casierie.

  5.  Plata să fie de preferat cu cardul, ușor accesibil, pregătit de acasă; la fel și numerarul, dacă este cazul.

  6.  La ieșirea din magazin, scoateți mănușile după regula stabilită. Aruncați-le în containerul indicat și igienizați-vă mâinile din nou. Masca o puteți păstra până acasă.

  7.  Timpul de staționare în magazin să fie minim, ceea ce presupune planificarea de acasă a cumpărăturilor.

# Transportul alimentelor, a cumpărăturilor trebuie să evite sau să minimalizeze orice formă de contaminare, mai ales dacă se utilizează mijloacele de transport în comun sau taxiurile. Se impune o igienizare suplimentară, înainte de a intra în casă.

# Manipularea și pregătirea alimentelor în casă ar trebui să înceapă cu spălarea și apoi cu selectarea lor. Spălarea alimentelor, în special legumele și fructele, să fie prelungită, cu apă de la robinet și săpun; uneori se folosesc  și perii. Doar după aceea, cele perisabile  se introduc în frigider/congelator (nu uitați să notați data pe pungă sau începerea pregătirii,  adică gătitul propriu zis). În această perioadă, igienizarea mâinilor se va face de mai multe ori, prelungit, cu apă și săpun. Evident, pungile în care au fost alimentele se vor arunca în containere. NU le refolosiți.

# Alimentele cumpărate trebuie să satisfacă nevoile tuturor membrilor familiei, de la copii la vârstnici.

# Siguranța alimentară se referă și la măsurile generale legate de calitatea alimentelor: caducitate, perisabilitate, sursa. Repetăm obligativitatea citirii etichetelor.

# Dacă se comandă de la laboratoare de mare încredere mâncare gata preparată, vor fi luate măsuri de protecție adecvate, la contactul cu furnizorul, la manipularea pachetelor, ambalajelor, tacâmurilor, sticlelor și paharelor și, evident, a banilor. Folosiți șervetele de hârtie proprii și NU pe cele care vi se oferă în pachetul comandat. Se reamintesc regulile sugerate în cazul cumpărăturilor din magazine.

 

B. MODELUL ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE

Nu există un anume aliment care să ne fortifice, dar recomandăm un model alimentar format din totalitatea alimentelor  sănătoase consumate, care să asigure necesarul caloric și nutrițional adaptat fiecărei persoane.  Beneficiile rezultă din suma calităților lor.

NECESARUL CALORIC

Cu siguranță că necesarul caloric este redus, având în vedere diminuarea activităților fizice. Ca atare, se recomandă reducerea moderată a porților, NU doar a unui aliment. De regulă, datorită singurătății sau a plictiselii, apare treptat consumul alimentar emoțional sub forma repetatelor  gustări, ciuguleli, unde regăsim ciocolată, foietaje, chipsuri, fursecuri dulci și sărate. Categoric, acestea trebuie evitate. Trebuie să ne verificăm greutatea și circumferința abdominală [talia]. Creșterea lor trădează excesul alimentar. Dacă aveți probleme cu greutatea sau dacă urmați o anume dietă și vedeți că ,,nu mai funcționează”, adresați-vă medicului curant.

COMPOZIȚIA ALIMENTAȚIEI; NECESARUL NUTRIȚIONAL

Necesarul nutrițional  se referă de fapt la compoziția alimentației, la repartiția zilnică, săptămânală și lunară a diferitelor grupe de alimente sub forma unui model alimentar. Cel mai sănătos  este cel mediteraneean tradițional. Multe din elementele lui au fost deja asimilate și îmbinate cu cele tradiționale de la noi, astfel încât putem spune că există ,,modelul alimentar carpato-danubian”. Principalele lui caracteristici adaptate zilelor noastre sunt:

  1.  Consum zilnic de:

# Preparate cerealiere predominant integrale: pâine, orez, paste, năut, cereale pentru micul dejun, quinoa, chia, grâul ,arpacașul.

# Legume de toate culorile. Se preferă cele proaspete cât timp le găsim, apoi ne aducem aminte că și cele congelate au valoare. ,,Nici o zi să nu vă treacă fără bolul de salată “, dar nu uitați cât de gustoase sunt și cele la grătar sau gătite corespunzător.

# Fructe cât mai variate pentru gustări sau desert. Ele să fie mâncate și nu ,,băute”. Folosiți fresh-urile doar ocazional și în cantități mici.

# Carne în cantități mici, de preferat albă, neprocesată sau pește/ fructe de mare.

# Leguminoase: fasole boabe, mazăre, linte, soia, pregătite în cele mai apetisante feluri.

# Nuci, semințe în cantități moderate, nesărate și neîndulcite. 5 jumătăți de nuci zilnic sau 5 nuci de 3-4 ori pe săptămână. Au o valoare nutrițională excepțională, dar atenție la caloriile pe care le conțin.

# Iaurt natural sau kefir cu conținut de grăsime < 5%. Sunt excelente surse de probiotice necesare pentru sănătatea colonului.

# Albuș de ouă: ouă fierte sau ochiuri fără gălbenuș, omletă albă cu deosebire pentru persoanele aflate în timpul curei de slăbire.

# Ulei nerafinat de măsline, porumb, floarea soarelui [2-4 linguri] dar NU de cocos sau palmier.

# Păstrați obiceiul celor trei mese principale și eventual al gustărilor [2-3/zi] formate din fructe.

# Atenție la aportul zilnic  de proteine: animale [carne, pește, albuș] sau vegetale [leguminoase, ciuperci, nuci ]. Acestea sunt foarte necesare pentru imunitate.                            

   2. Consum săptămânal de:

# 3-5 porții mici de  brânzeturi fermentate, 3-5 ouă întregi, 3-5 porții de leguminoase [fasole boabe, linte, mazăre, soia], 3-5 porții mici de unt sau margarină light, șuncă slabă [de preferat de curcan sau pui].

   3. Consum lunar, ocazional și în porții mici de:

# Dulciuri [înghețată, prăjituri, fursecuri etc], alimente grase [bacon, slănină] sau foietajele de orice fel.

#. Se vor evita pe cât posibil mezelurile; vor fi folosite doar ca ultimă alternativă, mai ales în această perioadă.

   4. Consumul de sare să fie limitat, iar cel  de mirodenii -  nelimitat. Un pumn de frunze de pătrunjel aduce organismului o mare cantitate de vitamina C. Înlocuiți sarea cu oțetul balsamic [deci acru în loc de sărat]. Reduceți consumul de zahăr, înlocuiți-l cu preparatele de ștevie. [,,stevia rebaudiana” NU stevia românească].

   5. Pentru hidratare folosiți apă 2-3 l/zi. [minerală plată sau gazoasă, ori de la dozator]. Zilnic, în  funcție de obicei, se recomandă 2-3 porții de cafea, 2-4 ceaiuri [alb, verde] sau o cană de ceai negru. Infuziile de plante de tipul  mușețel, mentă, tei  etc. sunt discreționare. Evitați pe cât posibil băuturile dulci sau îndulcite, carbogazoase sau nu.

  6. Este bine în această perioadă să limităm sau să evităm consumul de alcool care nu favorizează fortificarea organismului și nici nu reduce efectele stresului!!

  7. Dacă ați făcut provizii de alimente neperisabile sau conserve [carne, leguminoase etc.] păstrați-le pentru eventualele perioade cu dificultăți în aprovizionare. Cât timp există alimente proaspete, folosiți-le. La fel în cazul fructelor! Păstrați făina, drojdia și mălaiul pentru ,,zilele negre”. Nu faceți pâine în casă cât timp o găsiți în magazine!.

  8. Cele recomandate până acum [punctele 1-7] se referă la alimentația omnivoră a persoanelor adulte sănătoase. Ele se vor modifica în funcție de existența anumitor boli cunoscute. Aceste recomandări se pot adapta și pentru diferitele forme de vegetarianism, cu atenționarea expresă legată de asigurarea aportului energetic și mai ales proteic.

   9. Adulții trebuie să supravegheze cu mare grijă alimentația copiilor, predispuși mai ales acum la consum de dulciuri, sucuri etc.

  10. Vârstnicii vor urma sfaturile recomandate adulților. Dacă se cunoaște existenta unor boli se va  urma dieta și tratamentul recomandat anterior. Necesarul de suplimente alimentare să fie stabilit de către medicul de familie. Așa-zisele  ,,vitamine naturale” le găsiți, de fapt, în modelul alimentar recomandat.

  11. Asigurați-vă că nu creșteți sau scădeți  în greutate; cântăriți-vă zilnic.

  12. Urmăriți regularitatea tranzitului intestinal; un scaun normal [fără constipație sau diaree] este semn de sănătate a intestinului gros, adică a existenței  florei intestinale normale, ceea ce contribuie la creșterea imunității și, deci, a fortificării organismului.

 

C. MIȘCAREA

Activitatea fizică trebuie să facă parte din noua viață, deoarece contribuie mult la fortificarea organismului. Iată câteva sfaturi:

   1. Pentru cei foarte mulți care locuiți  în spații reduse, practicarea gimnasticii este salvatoare: 3-4 reprize de câte 10 minute, repartizate în cursul zilei, vă dinamizează imediat, iar prin repetarea zilnică  urmează și fortificarea. Programele de gimnastică on-line sunt foarte folositoare.

   2. Dacă aveți în casă ,,banda” sau ,,bicicletă”, activați-le! Folosiți-le cât mai des cu putință. Pe bandă să vă urcați cu încălțăminte sport, NU desculț, în șosete sau cu papuci de casă.

   3. Mersul prin casă este și el o soluție, de exemplu în timp ce vorbiți la telefon sau urmăriți programele tv.  Măsurați-vă pașii și veți fi plăcut surprinși să vedeți la ce performanță ajungeți.

   4. În cazul în care puteți ieși din casă într-un spațiu SIGUR, plimbați-vă sau alergați conform programului anterior, dar respectați ordonanța militară. Folosiți pantofi sport fără șireturi pentru a limita, eventual, contaminarea prin șireturi. NU este nevoie de mască daca sunteți depărtați fizic de alte persoane, dar distanțarea este obligatorie!

   5. Dacă sunteți neantrenați, intensitatea  gimnasticii de acasă va crește progresiv: de la 10  la 30' în 7 zile.

   6. Stimulați-i  și pe ceilalți membri ai familiei, cu deosebire pe copii, în practicarea activității fizice ,,de apartament”. Fiți inventivi, creați jocuri sau mini competiții care devin stimulative. Dansul  pe un fond muzical antrenant este deosebit de atractiv.                 

   7. Vârstnicii nu sunt scutiți de practicarea mișcării, care va fi adaptată la gradul de antrenament pre-existent și la existența anumitor boli. Chiar dacă articulațiile  ,,devin sonore”, în câteva minute se vor ,,unge” și urmează o plăcută  stare de bine.

   8. Profitați de orele cu soare, pe balcon și în grădină. 30 de minute de expunere va  crește ,,producția internă” de vitamina D, foarte necesară mai ales acum, primăvara.

 

D. SOMNUL

Somnul este al treilea component vital al stilului de viață. Contribuția lui la fortificarea noastră este foarte importanta prin contribuția la păstrarea bioritmurilor. Pentru aceasta sugerăm:

                  # Păstrați-vă programul de somn anterior.

                  # Durata somnului sănătos este de  7-8 ore, din care o oră să fie înainte de miezul nopții.

                  # Protejați-vă somnul de zgomot și lumină.

Beneficiile somnului se reflectă în prospețimea de la trezire, dar și în respectarea alimentației sănătoase din ziua următoare. Tulburările somnului [prea scurt, prea lung sau întrerupt] perturbă bioritmurile și funcțiile vitale ale organismului: tensiunea arterială, alimentația, capacitatea de concentrație, starea de bine.

 

E. RELAXAREA, ODIHNA  ȘI ALTE SFATURI

Relaxarea din timpul zilei este adeseori necesară, mai ales acum, când suntem destul de încordați psihic. Nu trebuie să practicați ședințe de meditație sau yoga, dar dacă sunteți deja practicanți, continuați-le. Le puteți înlocui cu câteva  reprize de respirație conștientă, adâncă. Relaxarea apare imediat. Repetați-le în cursul zilei, mai ales când vă simțiți tensionați psihic.

Dacă vă simțiți obosiți, mai ales în partea doua a zilei, odihniți-vă 15-20 minute. Stați în fotoliu, comod, cu ochii închiși sau cu ochelari de soare dacă este lumina prea mare; gândiți-vă doar la lucruri plăcute. Reconfortarea este foarte benefică. Momentul actual oferă un unic prilej de abandonare a fumatului, sub orice fel. Priviți la statistici, toate confirmă gravitatea infecției la fumători.

Rolul mediei în această perioadă este important, deoarece informațiile corecte ne sunt foarte utile. Dar vizionarea non-stop a programelor de știri sau a dezbaterilor  trebuie limitată. Nu ne relaxează, din contra. Înlocuiți-la cu filme sau programe de muzică, de spectacole care au devenit disponibile datorita noilor strategii de solidaritate ale marilor instituții culturale din toată lumea. Să profităm de ele.  Nu doar ne cultivă, ci ne relaxează. Când ne reluăm activitățile normale, nu mai avem timp pentru ele. Plăcerea cititului ziarelor să o limitați  pe cât posibil. NU introduceți ziarele în casă; lăsați-le câteva ore pe balcon sau pe coridor și tot acolo să le citiți rapid. Renunțați la colectarea lor.  

Regruparea familială non stop  poate duce la o stare de tensiune și la mici conflicte care, prin repetare, devin nu doar deranjante, ci perturbă fortificarea organismului. Recomandarea psihologilor este de a fi toleranți la cote maxime. Să considerăm toleranța ca o formă de dragoste față de cei din jurul nostru, care oricum ne sunt foarte dragi. Păstrați-vă gândirea pozitivă chiar și atunci când vorbiți cu voi înșivă. Vă îndepărtează de frică, aceasta fiind un mare dușman al imunității.

Credința este păvaza noastră dintotdeauna. Să ne întoarcem fața spre ea. Sănătatea sufletului trebuie să o însoțească pe cea a trupului.

 

ÎN CONCLUZIE

# Noua viață pe care, sub asediul virușilor, suntem obligați să o urmăm, se caracterizează prin: izolare, stres psiho-socio-economic, tendința la alimentație nesănătoasă, scăderea nivelului de activitate fizică, tulburări de somn, variații ale greutății corporale, adaptare dificilă la singurătate și aglomerarea familială. Sub influența acestor factori organismul se fragilizează iar lupta anti COVID-19 devine dificilă.

# Fortificarea organismului este astfel un imperativ absolut. Ea se poate obține prin angajarea noastră totală într-un nou stil de viață care constă în:

# Adoptarea unei alimentații sigure si sănătoase, pentru toți membrii familiei, indiferent de vârstă.

# Practicarea activității fizice ,,de apartament” sau, eventual, afară, cu condiția respectării ordonanțelor militare. Cooptați-vă și copiii .

# Asigurați-vă somnul odihnitor; nu vă schimbați programul de culcare și trezire.

# Odihniți-vă, relaxați-vă, modificați-vă vizionările tv, fiți toleranți în cadrul noilor condiții de aglomerare familială; gândiți pozitiv.

# Sănătatea sufletului este mai mult ca oricând necesară pentru fortificarea organismului; întoarceți-vă la credință.

# Respectați ÎN TOTALITATE ȘI PERMANENT regulile de protecție individuală și colectivă.

# Dacă aveți o boală cronică cunoscută, aflată sub tratament, asigurați-vă că aveți suficiente medicamente și alte elemente de control;  verificați posibilitățile de contact cu medicul de familie sau cu cel specialist.

# Tuturor celor care sunt pe baricadele luptei antivirotice, cu emoție îi rog să se îngrijească, pentru a îngriji și pe alții.

# Noi toți, cei din spatele frontului, să ne asigurăm că facem tot ceea ce se poate pentru a fi solidari cu toți și în toate formele.

# Nostalgia normalului se va transforma într-o imensă bucurie când ne vom reîntâlni cu el.

 

Prof.dr. Nicolae HÂNCU

Zodia Leului sau cum să nu lași diabetul să-ți controleze viața

Alexandru s-a  născut în zodia leului, într-o zi de vară, dorit fiind de toată familia. Știam că va fi băiat, iar noi, părinții, am „grăbit” venirea lui, pentru a nu rata luna august, pentru că Leul este o zodie a celor care înving! Dar până să învingă, a trebuit mai întâi să treacă prin multe încercări.


La nici 7 ani și-a pierdut tatăl. Apoi, în septembrie 2006 a mai aflat o veste. Nu sesizasem că  se trezea noaptea des și  bea foarte multă apă. Oboseala se accentuase și a început să doarmă foarte mult și să respire greu. La serbarea de început de an a avut o stare de leșin pe care medicul școlar a pus-o pe seama emoțiilor. Ne-am dus totuși la spital, unde a venit și verdictul: diabet. În acea zi de septembrie viața nostră s-a schimbat din nou, RADICAL!

A durat destul de mult până am reușit să mă mobilizez și să recunosc public că Alexandru are diabet, fără să îmi mai pese de privirile panicate ale celor din jur. De ce i s-a întâmplat asta ? Unde am greșit ? După 3 zile de șoc, am înțeles că altă soluție nu există decât să învăț despre boală și consecințele ei. Și mai ales despre cum poți trăi cu ea.

 

Doctorița lui Alexandru mi-a spus că ne-am putea sprijini mult mai mult între noi, părinții și copiii, dacă ne-am constitui într-o asociație. Astfel, am înființat la Constanța Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Sweet Land. A fost magic: am cunoscut experiențele altora ca noi și am învățat cum se poate merge mai departe.
Nu ne putem substitui cadrelor medicale  și nici nu este menirea nostră, dar putem interveni în relația dintre persoana cu diabet și medicul, spitalul, școala, facultatea, comunitatea în general. Trebuie să-i facem să înțeleagă că diabetul poate fi învins și, mai presus de orice, nu-l vom lăsa să ne controleze viața!

Liliana Moldoveanu
Președinte al Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet Sweet Land din județul Constanța

Fără acest minunat doctor aș fi
bâjbâit și acum prin temeri și
suferințe sau nu aș mai fi existat
de mult.

De 50 de ani trăiesc cu diabet. De la vârsta de 10 ani am început periplul prin spitale și incertitudini. Până în momentul în care în viața mea a apărut Ligia Grosu, medic pediatru la Clinica de Pediatrie 3 din Cluj, care m-a ghidat prin spaimele bolii, așa cum numai o mamă poate să o facă.
Viața a făcut ca, ani de zile mai târziu, să întâlnesc un bărbat, și el o persoană cu diabet, de care m-am îndrăgostit și cu care m-am căsătorit. A urmat
apoi vestea că sunt însărcinată. La 3 luni, medicul ginecolog, temându-se de consecințe, mă presa să fac avort. Dar în sufletul meu simțeam că acest copil merită și poate să trăiască. Și m-am întors din nou la dna. doctor. Cu ajutorul ei, cu dorința mea imensă de a-mi cunoște copilul și cu speranța în Dumnezeu am luat decizia să păstrez sarcina.
Astăzi suntem pensionari si ne bucurăm de viață, de fiica noastră de 34 de ani și de cei doi nepoței. În cei 50 de ani, mulți se mirau că mai sunt încă în viață. Și tuturor le dau același răspuns: fără acest minunat doctor aș fi bajbâit și acum prin temeri și suferințe sau nu aș mai fi existat de mult.

Maria Mesaros

Asta numesc eu fericire!

Noi, persoanele cu diabet, trăim sub prejudecata că timpul nostru de viață e scurt, că „vai de capul nostru”, că ”săracii de noi”. Dacă vrei să ai o familie, societatea te forțeză să îți ții diabetul ascuns. Dar cu mine viața a avut alte planuri. O colegă de liceu cunoștea un băiat care suferea și el de diabet. S-a gandit că ... cine se aseamănă se adună și ne-a făcut cunoștință. El alesese să nu povestească despre diabetul lui de teamă să nu fie considerat un paria. Ne-am remarcat reciproc, dar eu eram retrasă și inabordabilă. Într-o zi mama lui i-a povestit că și eu am diabet. Și atunci s-a luminat la față. În sfârșit nu mai era singur și stingher în lume. Ne-am plăcut, ne-am căsătorit și de 40 de ani ne trezim împreună dimineața zâmbind. Asta numesc eu fericire! 

Maria Mesaros despre soțul său

bottom of page