top of page
Caută
  • admin

Mesajul diabetologilor români pentru colegii lor europeni: e nevoie de măsuri urgente de prevenție

  • Unul din zece români are diabet, iar trei din zece români au prediabet

  • Dintre românii diagnosticați cu diabet, numai jumătate se tratează, în timp ce doi români din zece nu au fost la medic în ultimul an, arată studiile epidemiologice

  • Forumul Român de Diabet, lansat în aprilie 2019, care reunește societăți medicale, asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii și reprezentanți ai producătorilor de medicamente, face eforturi pentru prevenirea apariției acestei condiții și pentru reducerea numărului de persoane nediagnosticate



Prof. Dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Conf. Dr. Cristian Guja, vicepreședinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice au prezentat la Conferința anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), eforturile pe care le face România, prin Forumul Român de Diabet, pentru creșterea calității vieții persoanelor cu diabet și pentru reducerea numărului de persoane cu diabet încă nediagnosticate. Evenimentul din Barcelona reunește peste 15.000 de delegați din peste 130 de țări, în cadrul căreia sunt prezentate cele mai recente rezultate ale cercetărilor din domeniu.

„Mesajul principal transmis colegilor din alte țări este acela că diabetul trebuie să devină o prioritate pentru România, iar atunci când vorbim despre managementul persoanelor care trăiesc cu diabet ne gândim la o echipă întreagă de specialiști implicați. Consider că în România avem multe oportunități pentru a reduce prevalența diabetului și mă refer aici la măsuri imediate de prevenție și diagnosticare precoce pe care comunitatea medicală le susține. Și, în același timp, știm că avem un nivel scăzut de informare și educare atât pentru persoanelor cu diabet zaharat cât și pentru populație în general”, a spus Prof. Dr. Gabriela Roman.

Conform studiului național epidemiologic PREDATORR din 2014, în România prevalența diabetului este de 11,6% ceea ce înseamnă că unul din zece români are diabet, în timp ce prediabetul are o prevalență de trei din zece. Numai jumătate din cei care știu că au diabet se tratează, două din zece persoane diagnosticate cu diabet nu și-au văzut medicul în ultimul an, în timp ce șapte din zece români diagnosticați au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicațiilor. Cele mai frecvente complicații ale diabetului în România sunt: 40% dintre pacienți au ochiul diabetic, 37,5% - complicații cardiovasculare, 18% - complicații renale și 36,6% suferă de neuropatie diabetică.

Dincolo de aceste cifre, studiile mai arată că România este în urma țărilor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește utilizarea tratamentului de ultimă generație (6% în volum) în comparație cu tratament convențional în diabet (94% în volum), în timp ce media țărilor din regiune este de 15% tratament inovator și 85% convențional.

În aceste condiții, Forumul Român de Diabet recomandă măsuri imediate precum creșterea gradului de informare și conștientizare a populației cu privire la gravitatea bolii și complicațiile asociate împreună cu măsuri de prevenție cum ar fi: evaluarea riscului de apariție a diabetului și implementarea de programe de screening pentru populația cu risc crescut.


Forumul Român de Diabet

Constituit în urma apelului deschis lansat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru Diabet, Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente. Forumul Român de Diabet are ca obiectiv creșterea nivelului de educație și conștientizare cu privire la diabet, prevenția și îmbunătățirea managementului integrat al persoanelor cu diabet. Mai multe detalii www.forumdiabet.ro.


Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD)

EASD este o asociație medicală non-profit fondată în 1965 cu sediul în Düsseldorf , Germania. Scopul asociației este acela de a încuraja și susține cercetarea în domeniul diabetului, diseminarea rapidă a cunoștințelor dobândite recent și facilitarea aplicării lor. AESD organizează o întâlnire anuală cu peste 15.000 de delegați din peste 130 de țări. Programul științific presupune peste 1.200 de prezentări cu cele mai recente rezultate ale cercetărilor din domeniu.

13 afișări0 comentarii
bottom of page