top of page
Caută
  • admin

COVID-19, cum se protejează diabeticii de infecție. Recomandările Forumului Român de Diabet

Specialiștii spun că oamenii care suferă de afecțiuni cronice, implicit de diabet, reprezintă categorii de risc ridicat în caz de infectare cu COVID-19.


Dr Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog și vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sănătății, spune, citând surse medicale precum Jama network și Coronavirus Resource Center, că "analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 în Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observația că boala se asociază cu o mortalitate de 7,3% printre pacienții diabetici. Studierea unor cohorte mai mici de pacienți a condus la concluzii similare: într-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidența diabetului a fost de 4,2%". De aceea, Forumul Român de Diabet recomandă ca măsuri de prevenție împotriva COVID-19: testarea glicemiei în mod regulat, continuarea terapiei, practicarea activităților fizice zilnic, o bună hidratare. Alte recomandări specifice pentru persoanele de diabet elaborate de Prof. Dr. Gabriela Roman și Prof. Dr. Nicolae Hâncu (Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice): "Spălatul foarte frecvent al mâinilor, cu apă și săpun, minimum 20 secunde, și neapărat înaintea utilizării glucometrului și a injectării de insulină sau a altei medicații injectabile; Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul; Mențineți legătura cu specialistul diabetolog și medicul de familie pentru planificarea vizitei / prescrierii rețetei și stabilirea metodei prin care ajungeți în posesia rețetei / medicației; Asigurați-vă că aveți suficientă medicație și teste de monitorizare a glicemiei, pentru a nu exista întreruperi în administrare; Nu doar medicația pentru diabet trebuie asigurată, ci și cea adresată altor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiper / hipotiroidismul etc.; Dacă în această perioadă există probleme în aprovizionarea farmaciilor cu medicația antidiabetică, rugați medicul diabetolog să recomande o medicație de înlocuire, care vi se potrivește; Controlul glicemic este foarte important, prin urmare încercați să respectați recomandările de stil de viață și medicație; Respectați recomandările de dietă, asigurați-vă că aveți provizii rezonabile de fructe, legume congelate (în lipsa celor proaspete), nuci, iaurt etc.; Asigurați odihna corespunzătoare – somn de 7-8 ore; Faceți activitate fizică în casă (gimnastică, dans, plimbare în curtea proprie); Asigurați-vă că puteți controla și trata hipoglicemia (având zahăr la îndemână)".


Sursa: https://www.dcmedical.ro/covid-19-cum-se-protejeaza-diabeticii-de-infec-ie-recomandarile-forumului-roman-de-diabet_616150.html

13 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page