top of page
Caută
  • admin

Avertisment: 1 din 10 români este diagnosticat cu o formă de diabet
Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului estimează că, la nivel european, există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate și că, la fiecare 6 secunde, cineva moare din cauza complicațiilor cauzate de diabet. Nici perspectiva pe termen lung nu este încurajatoare: numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge, până în 2045, la 81 de milioane.

În România, una din 10 persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, 11,6% dintre persoanele diagnosticate fiind internate cel puțin o dată pe an din cauza complicațiilor cauzate de această boală. Îngrijorător este și faptul că există un nivel scăzut de informare și educare al persoanelor cu diabet zaharat: atât persoanele cu diabet, cât și persoanele fără diabet nu percep gravitatea bolii la nivelul impactului real pe care aceasta îl are asupra stării de sănătate.

Din fericire, spre deosebire de alte boli cronice grave, nivelul de informare și educare asupra diabetului poate contribui direct și în mare măsură atât la prevenirea apariției afecțiunii, cât și la obținerea rezultatului terapeutic dorit. Forumul Român de Diabet, lansat pe 9 aprilie, este o platformă de colaborare ce reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente și își propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, militând pentru dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu. ”Părerile specialiștilor nu sunt consultative, ele stau la baza politicilor de sănătate elaborate la Ministerul Sănătății. Anul acesta este momentul să acționăm mai mult în domeniul prevenției. Este necesară crearea unei platforme comune a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a dezvolta principii noi pentru educație, pentru sănătate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Specialiștii prezenți la eveniment au atras atenția că asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicați în managementul diabetului zaharat. ”Colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat. Lansarea Forumului Român de Diabet reprezintă un pas înainte în lupta împotriva diabetului în România, luptă care necesită eforturi concentrate din partea tuturor factorilor implicați pentru reducerea impactului bolii în populația din țara noastră, unde prevalența afecțiunii depășește media europeană”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și inițiator al demersului.


Programul Național de Diabet

În ultimii 10 ani, numărul beneficiarilor Programul Național de Diabet s-a dublat. ”În anul 2018, Programul Național de Diabet a beneficiat de un buget de 1,3 miliarde lei, pentru cei 860.000 de pacienți care au beneficiat de medicamente, insulină, materiale și sisteme de monitorizare. Acesta este cel mai mare program curativ, din cele 14 gestionate de CNAS, din punct de vedere al numărului de beneficiari, și al doilea ca nivel de finanțare, după cel care țintește bolile oncologice. Soluția nu este doar să investim cât mai mulți bani și să asigurăm cele mai noi și mai performante tratamente. Trebuie să trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos, să convingem populația să investească în prevenție, într-un stil de viață sănătos, precum și în depistarea diabetului într-un stadiu incipient, atunci când acesta poate fi ținut sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.”, a afirmat Adriana Cotel, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

”Progresele în accesul la tratament al pacienților sunt evidente în România în ultimii 5 ani, datorită colaborării tuturor părților interesate în acest domeniu. Pe lângă moleculele existente deja, s-a finalizat recent și raportul HTA pentru altă combinație cu indicație în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Astfel, terapia va fi cuprinsă în următorul proiect de modificare a HG 720 din 2008 ce va fi transmis către Ministerul Sănătății”, a anunțat Marius Șișu, președinte Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

„Complexitatea acestei patologii metabolice, a diabetului zaharat, necesită o abordare multifactorială și în acest sens, prevenția și depistarea precoce a diabetului, educația terapeutică a persoanelor cu diabet, prevenția complicațiilor, sunt obiective cruciale ce trebuie cuprinse într-un program național de diabet”, a atras atenția și prof. univ. dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Persoana cu diabet trebuie să beneficieze de o îngrijire complexă, plecând de la medicul diabetolog, dar și cu o abordare multidisciplinară, deoarece putem vorbi atât de prevenția, cât și de posibila existență a unor afecțiuni asociate sau complicații. De asemenea, existența educatorului în diabet este extrem de importantă în echipa care îngrijește persoana cu diabet”, a afirmat Maria Mesaroș, președinte al Federației Asociațiilor Române de Diabet.

„În contextul unui management integrat al diabetului zaharat, educația persoanei cu diabet este o componentă esențială pentru un control eficient al bolii, prin care complicațiile asociate acesteia să fie prevenite, respectiv impactul asupra calității vieții să fie cât mai redus. Educatorul în diabet are un rol de bază în ecuație, de aceea este foarte important ca acesta să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet”, a declarat conf. univ. dr. Cornelia Bala, președinte al Asociației Române de Educație în Diabet.


Lansarea Forumului plasează România pe primul loc în Europa

Prof. John Nolan, directorul executiv al Forumului European de Diabet, a atras atenția că peste 60 de milioane de persoane din Europa suferă de diabet, un număr care echivalează cu populația uneia dintre cele mai mari țări din Europa. ”Felicit România pentru că este prima țară din Europa care lansează un Forum Național de Diabet, ca răspuns la apelul deschis lansat de Forumul European de Diabet. În pofida multor progrese în domeniul cercetării și al tehnologiei în ceea ce privește diabetul, rezultatele clinice rămân slabe. Diabetul continuă să provoace suferințe importante și mortalitate prematură la costuri enorme pentru societate. Numai prin alinierea numeroșilor actori implicați în comunitatea diabetului și prin stabilirea unor priorități strategice va fi posibilă obținerea sprijinului politic și public și îmbunătățirea rezultatelor clinice.”

„Astăzi am pus bazele unei colaborări pe termen lung, pe care dorim să o dezvoltăm în perioada următoare, alături de toți cei prezenți – comunitatea medicala, autorități din diverse domenii, parlamentari, asociații de pacienți și industrie. Este un prim pas în care credem ca industrie și ca oameni și suntem convinși că, împreună, vom identifica și dezvolta acele acțiuni integrate pentru diminuarea incidenței diabetului și gestionarea eficientă a acestuia”, a declarant Sorin Iancu, coordonator Grup de lucru Diabet din cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).


Sursa: http://www.politicidesanatate.ro/avertisment-1-din-10-romani-este-diagnosticat-cu-o-forma-de-diabet/

1 afișare0 comentarii

Comentários


bottom of page