top of page
Caută
  • admin

S-a lansat prima platformă pentru educația, prevenția și abordarea multidisciplinară a diabetului



Astăzi a fost lansat Forumul Român de Diabet (FRD). Este prima platformă care reunește asociații de pacienți, autorități, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente cu scopul de a crește nivelul de educație cu privire la diabet, prevenția și îmbunătățirea managementului integrat al persoanelor cu diabet.

În România, una din zece persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, iar 11,6% din persoanele diagnosticate sunt internate cel puțin o dată pe an din cauza complicațiilor bolii. Îngrijorător este și faptul că există un nivel scăzut de informare și educare al persoanelor cu diabet zaharat. Faptul că pacienții nu percep gravitatea bolii la nivelul impactului real pe care aceasta îl are asupra stării de sănătate are drept consecință dezvoltarea complicațiilor.

Spre deosebire de alte boli cronice grave, nivelul de informare și educare asupra diabetului ajută în prevenirea apariției afecțiunii și la obținerea unor efecte pozitive dacă tratamentul este administrat la timp.

„Credem că în această patologie prevenția este foarte importantă, de aceea este binevenită lansarea platformei pentru a dezvolta împreună principii de prevenție și de educație pentru sănătate”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea, prezentă la eveniment.

FRD își propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, militând pentru dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și inițiator al demersului, prof. dr. Romulus Timar, spune că lansarea FRD reprezintă un pas înainte în lupta împotriva diabetului în România, pentru reducerea impactului bolii asupra populației din țara noastră. „Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicați în managementul diabetului zaharat. În acest sens, colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat”, a declarat Romulus Timar.

„Îmbunătățirea continuă a îngrijirii persoanei cu diabet trebuie să reprezinte obiectivul nostru în fiecare moment. În ultimii ani s-au realizat pași importanți spre creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet, de menționat programul de insulinoterapie cu pompe de insulină și sistemele de monitorizare continuă a glicemiei, pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1. Dar mai sunt încă multe de făcut, inclusiv în diabetul zaharat tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor și care se asociază cu multiple complicații invalidante”, a afirmat, la rândul său, prof. dr. Gabriela Roman, președinta Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Președinta Asociației Române de Educație în Diabet, conf. univ. dr. Cornelia Bala, a vorbit despre importanța informării persoanelor cu diabet. „În contextul unui management integrat al diabetului zaharat, educația persoanei cu diabet este o componentă esențială pentru un control eficient al bolii, prin care complicațiile asociate acesteia să fie prevenite, respectiv impactul asupra calității vieții să fie cât mai redus. Educatorul în diabet are un rol de bază în ecuație, de aceea este foarte important ca acesta să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet”, a declarat Cornelia Bala.

Sursa: https://www.sanatateatv.ro/s-a-lansat-prima-platforma-pentru-educatia-preventia-si-abordarea-multidisciplinara-a-diabetului

3 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page