top of page
Caută
admin

#EASD2019. STUDIU. Markerii metabolici ai diabetului zaharat de tip 2 pot fi detectați în sânge încă

Markerii metabolici ai diabetului zaharat de tip 2 pot fi identificați încă de la vârsta de 8 ani în sângele pacienților tineri. Acestea sunt rezultatele unui studiu epidemiologic  de amploare, prezentat în cadrul Congresului Anual al Asociației Europene pentru studiul Diabetului (EASD), de la Barcelona, 2019.

Una dintre modificările precoce observate a fost legată de HDL-colesterol. Niveluri scăzute ale acestuia au fost corelate cu o predispoziție crescută de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la vârsta adultă.



“Este remarcabil că putem detecta markeri ai diabetului în sângele pacienților încă de la o vârstă atât de fragedă, cu aproximativ 50 de ani înainte de vârsta medie de diagnostic”, a declarat conducătorul studiului, Joshua Bell, de la Universitatea din Bristol, UK.

Acest studiu și-a propus să evalueze modificările metabolice timpurii ce predispun la apariția bolii la vârstă adultă, prin explorarea susceptibilității genetice în relație cu trăsăturile metabolice de-a lungul vieții.

A fost determinată predispoziția genetică la copii prin genotipare, utilizând 162 de variante genetice cunoscute ca fiind asociate cu diabetul zaharat de tip 2 la adulți și a fost calculat un scor de risc genetic.

Studiul a fost unul de tip cohortă și a inclus un număr de 4765 de copii, pentru care au fost determinate prin spectroscopie de rezonanță magnetică nivelurile lipidelor, inclusiv trigliceridele și aminoacizii sau acizii grași din probe sangvine recoltate în patru momente ale dezvoltării indivizilor, și anume la 8, 16, 18 și 25 de ani.

Diabetul zaharat de tip 2 apare ca urmare a unor modificări metabolice, identificabile cu mult timp înaintea diagnosticului. Predispoziția crescută pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 s-a asociat cu valori scăzute ale anumitor subtipuri de HLD-colesterol, urmate de creșterea nivelurile aminoacizilor cu lanț ramificat și a glicoproteinelor acetilate, markeri ai inflamației cronice.

Mai multe detalii și întregul articol pot fi accesate AICI.

Perspective de acest gen ne arată că în viitor vom fi capabili să determinăm cine este la risc înalt și, mai important, să găsim metode de intervenție precoce pentru a reduce acest risc cu mult înainte de apariția bolii.”, a menționat Elizabeth Robertson, directorul centrului de cercetare în diabet din UK.

„Deși nu putem influența riscul genetic de dezvoltare a bolii, putem interveni în reducerea acestuia prin menținerea unei greutăți corporale normale, adoptarea unei alimentații sănătoase și activitate fizică” – a încheiat Elizabeth Robertson


Sursa: https://raportuldegarda.ro/articol/markeri-metabolici-diabet-tip-2-detectati-8-ani/

15 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page