Peste 11% din populaţia României suferă de diabet zaharat, adică un român din 10 este diagnosticat cu această afecţiune, a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar, în cadrul evenimentului de lansare a Forumului Român de Diabet
Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului estimează că la nivel european există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate şi că, la fiecare 6 secunde, cineva moare din cauza complicaţiilor cauzate de diabet.
Previziunule sunt sumbre: numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge până în 2045 la 81 de milioane.
România se confruntă şi ea cu un număr alarmant de persoane care suferă de diabet. Mai precis, unul din 10 români este suferă de această boală. „90% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. Dacă ne referim la România, datele făcute (...) prin studiul Predatorr arată o prevalenţă a diabetului de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect”, a arătat Romulus Timar, în cadrul Forumului Român de Diabet, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Mai grav este că foarte mulţi oameni nu ştiu că au această boală şi sunt diagnosticaţi abia după ce apar complicaţiile. Acestea sunt semnele care arată că ai diabet.
Prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, riscul de insuficienţă cardiacă şi este principala cauză de amputaţie la nivelul membrelor inferioare, a mai menţionat medicul.
Ministrul Sănătăţii promite tratamente noi pentru diabetici
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că, în acest an, ar putea fi introduse noi molecule în tratarea pacienţilor cu diabet.
„Pentru toate patologiile, anul trecut, au fost introduse 37 de molecule noi. Anul acesta, deja avem pregătită o Hotărâre de Guvern de modificare a 720 (n.r. - HG) prin care vom introduce alte molecule, astfel încât să contribuim la ceea ce înseamnă tratamentul pacienţilor”, a spus ministrul Sănătăţii, la acelaşi eveniment.
Vestea bună este că, spre deosebire de alte boli cronice grave, nivelul de informare şi educare asupra diabetului poate contribui direct şi în mare măsură atât la prevenirea apariţiei afecţiunii, cât şi la obţinerea rezultatului terapeutic dorit.
Pe lângă tratamentul medicamentos, există un ecosistem mult mai amplu de determinări, a cărui funcţionare corectă ar putea scădea incidenţa sau, după caz, gravitatea bolii şi a complicaţiilor asociate.
Ce este Forumul Român de Diabet
Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu diabet, a fost lansat Forumul Român de Diabet. Acesta este o platformă de colaborare care reuneşte asociaţii de pacienţi, autorităţi din mai multe domenii, societăţi medicale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente.
Forumul îşi propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, punând accent pe dezvoltarea integrată şi multidisciplinară a politicilor publice din domeniu.
Foto: pixabay.com
Sursa: https://clickpentrufemei.ro/boala-care-omoara-o-persoana-la-fiecare-6-secunde-unul-din-10-romani-o-are/a18972300
Comments